Afbeelding van Pexels via Pixabay

De intrekking van het wetenschappelijk “junk” onderzoek “Electronic Cigarette Use and Myocardial Infarction Among Adults in the US Population Assesment of Tobacco and Health” in het “Journal of American Heart Association (JAHA) is veel te laat uitgevoerd.

Er is veel desinformatie gecreëerd door publicatie van dit wetenschappelijk rapport van prof. Glantz en Bhatta. Veel kranten hebben de headline van dit rapport overgenomen, aangedikt en gepresenteerd als waarheid, maar nooit de inhoud gelezen. Het rapport zou uitwijzen dat de elektronische sigaret hartklachten of hartaanvallen zou veroorzaken, maar de data wijst uit dat deze hartklachten of hartaanvallen ontstonden jaren voordat de elektronische sigaret in gebruik werd genomen door de patiënten.

Brad Rodu (Tobacco Truth) kwam na controle van dit onderzoek na 15 minuten achter de manipulatie van data in het rapport. Hij meldde dit bij de JAHA redactie en vroeg een intrekking van het rapport aan. JAHA weigerde. Nu februari 2020 is het rapport alsnog ingetrokken, als ook de bekendmaking van de manipulatie van de data door prof. Glantz en Bhatta.

Zestien experts op het gebied van wetenschap en beleid schreven JAHA om hun zorgen te uiten over dit gemanipuleerd rapport over fundamentele tekortkomingen.

quote van PubPeer:

In hun brief van 20 januari 2020, markeerden de ondertekenaars twee enorme ‘afwijkingen’ in het rapport.

1. Dat veel hartaanvallen welke geteld zijn in de analyse gebeurden voordat de elektronische sigaret op de markt kwam en het dampen ontstond en deze gevallen uit te sluiten van de analyse waardoor het hele rapport feitelijk ongeldig maakt.

2. Dat de onderzoekers bekend waren met deze data in het onderliggend onderzoek en konden worden gecorrigeerd, maar er voor kozen dit niet te corrigeren.

Door de onwil om fouten uit het rapport te halen en moedwillig een onderzoek zo te presenteren wat ver strekkende consequenties heeft en waar beleid op wordt gemaakt, maakt dat dit een frauduleus rapport is geworden. Het is een enorme vlek op de reeds flink aangetaste reputatie van professor Stanton Glantz. Op Twitter en social media spreken vele dampers over een grote schande.

Het is duidelijk dat Glantz en Bhatta als wetenschappers niet zijn te vertrouwen. Omwille van de volksgezondheid in de VS zou de media er goed aan doen om dit soort Junk science rapporten niet meer te publiceren. (In Nederland hebben landelijke kranten dit bericht zonder feitenonderzoek gepubliceerd) Er zou ook een onderzoek moeten worden gestart om uit te zoeken in welke E-sigaret onderzoeken prof. Glantz nog meer heeft gefraudeerd. Dit is overigens ook iets wat gezondheidsorganisaties zouden moeten initiëren.

In Nederland wordt het E-sigarettenbeleid van staatsecretaris van volksgezondheid Paul Blokhuis gebaseerd op tal van onderzoeken van Glantz en de bijbehorende lobby organisaties. Het wordt tijd dat na dit schandaal eens naar de Britten wordt geluisterd en van de visie van de Amerikanen wordt afgestapt.

(vertaling van origineel: American Heart Association retracts junk science paper prof. Stanton Glantz and Bhatta phd. )

resource references: Tobacco TruthColumbia.edupubpeer