Afbeelding van Zac Gnadinger via Pixabay

RTL Belgique publiceert een noodkreet van de Brusselse Patricia. Ze had haar tabakssigaretten vaarwel gezegd en begon te dampen. Door te dampen inhaleerde ze geen verbrandingsproducten meer van tabak, die verantwoordelijk zijn voor rokersziektes en het ontstaan van longkanker. Goed bezig dus, maar,.. toen kwam de Corona Lockdown in België en Maggie de Block, de minister van volksgezondheid liet de vapeshops niet vallen onder essentiële winkels.

In Frankrijk en Italië vallen vapeshops wèl onder essentiële winkels met de gedachte dat dampers zo niet terug hoeven te vallen op de voor de gezondheid veel slechtere tabakssigaretten. Zo niet in België, waar nu veel e-sigaret gebruikers zonder kwalitatief goede dampvloeistof komen te zitten. Er luidt nu een noodkreet van deze dampersgemeenschap in België: “Gooi de Vapeshops nu open, of we gaan noodgedwongen terug moeten roken!”

Voor dampers is de e-sigaret vaak het laatste redmiddel om van de tabakssigaret af te komen. Vrijwel alle andere stopmiddelen hebben gefaald, en met een e-sigaret is het hun gelukt te stoppen met het gebruik van tabakssigaretten. De Belgische overheid zorgt er nu voor met het gesloten houden van de vapeshops, dat er geen kwaliteitsliquid verkrijgbaar is om te dampen. Het gevolg is desastreus. Meer en meer voormalig dampers zitten al weer aan de tabakssigaret. De Brusselse Patricia verwoord het zo: “Door de opsluiting kraakte ik, en hervatte het roken”.

Claude Bamberger, van de gebruikersorganisatie AIDUCE zegt: “De Belgische staat gaf de voorkeur aan roken”. De woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid in België meent dat de krantenkiosken, die een tabaksassortiment voert, en slechts een heel klein deel dampvloeistof, voldoende is voor de dampersgemeenschap. De woordvoerder van dampers belangenorganisatie UBV-BDB meent dat bij de krantenkiosken een E-sigaret gebruiker “wel een keertje terecht kan, maar niet voor drie weken per maand. Het is goedkoop en beneden de kwaliteit”.

Frank baeyens, Professor aan de Katholieke Universiteit van Leuven heeft al net na het ingaan van de Belgische Lockdown opgeroepen om de vapeshops onder essentiële winkels te scharen. Ondanks zijn oproepen aan de Belgische regering, en met support van het voorbeeld in Frankrijk en Italië werd hij helaas genegeerd.

Het is een triest gevolg dat er in België nu meer rokers komen terwijl het doel van de lockdown verbetering van de volksgezondheid was. De Belgische dampersgemeenschap vraagt zich onbegrepen af of de overheidslogica misschien in tabaksrook is opgegaan..

lees ook: Gevolgen Covid-19 Lockdown met betrekking tot Vapeshops

bron: RTL.BE

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.