photo credit: Jim Hedd Man vaping electronic cigarette via photopin (license)

Na de opschudding in Nederland door staatssecretaris Blokhuis die aankondigde dat hij een smaakjesverbod gaat invoeren, lijkt Denemarken nu ook dit onzalige pad van ruïnering van de volksgezondheid op te gaan.

Het lijkt een klassiek domino spel te worden waarbij duidelijk is dat het aantal rokers in de EU drastisch zal gaan toenemen, evenals een zwarte markt die gaat floreren. Een opkomst van een zwarte markt zal echter gaan werken als katalysator voor nog meer ellende. Dampers zullen ook zelf liquids met smaakjes gaan maken waardoor ook misrekeningen in de hoeveelheid nicotine kunnen optreden of smaakstoffen op oliebasis gebruikt gaan worden. Factoren die leiden tot gezondheidsproblemen, terwijl in de tijd voor een smaakjesverbod liquid door laboratoria gecontroleerd werden. Dit is wat Blokhuis, en zijn andere collega’s in de EU voor ogen hebben? Laten we het niet hebben over het aantal rokers wat flink zal stijgen, zoals bewezen is in San Francisco. 36% is na het smaakjesverbod daar weer gaan roken.

Opkomst van de zwarte markt in liquids

Het EU land Estland is inmiddels wat teruggekomen op het smaakverbod toen inderdaad zoals verwacht de zwarte markt in liquids ging floreren. Zij hebben menthol als smaak toegelaten. Zoals het er naar uitziet zal Nederland menthol ook gaan verbieden.

Als drogreden wordt gegeven dat men de kinderen moet beschermen en dat de smaakjes gericht zijn op kinderen, maar er is helemaal geen marketing mogelijk die gericht is op jongeren en het percentage jongeren wat blijvend dampt is vrijwel hihil. Ja, jongeren proberen wel eens wat uit, maar wij denken dat men zich meer kan richten op lachgas als probleemproduct dan dampers. Ook de mantra van het gateway effect is meermaals ontkracht, maar zoals met meer zaken gaat men dingen geloven als deze maar vaak genoeg herhaald worden.

Smaakjes dampers zijn overwegend 40 plussers

Denemarken en Nederland gaan met het smaakjesverbod een tijdperk in waarin de omzetten van de sigarettenfabrikanten zullen floreren, maar meer nog, de staatskas zal rijkelijk gevuld gaan worden, illegale producten worden gekocht en ongecontroleerde Chinese producten worden door de dampers gekocht. Het heeft allemaal niets met gezondheid en schadebeperking te maken. De dampers die de smaakjes in grote getale gebruiken zijn niet de jongeren, dat zijn mensen tussen de 40 en 65 jaar die graag verschoont willen blijven van tabak of tabakssmaken na jaren gerookt te hebben. Deze mensen konden eindelijk stoppen met roken middels de e-sigaret na alle al geprobeerd te hebben. Neem dit weg bij hen, en zie wat het gevolg is….

Vooralsnog lijkt Blokhuis zijn oogkleppen op te houden en negeert hij structureel Britse onderzoeken. Hij neemt liever de Amerikaanse Junk Science rapporten die het RIVM en het TRIMBOS instituut hanteren over in zijn beleid. We hopen dat een regering in de toekomst inziet wat voor ravage hij aangericht heeft en het dampen weer volledig met alle smaakjes toestaat. In de UK en IJsland zijn het aantal rokers inmiddels significant gedaald en zij zijn gelukkig vooralsnog niet van plan om het dramatische EU beleid inzake de e-sigaret te volgen.

bronnen: