De Washington examiner meldt dat geen enkele longziekte gerelateerd is aan het dampen van legale liquidspods. (de cartridges die gebruikt worden bij elektronische sigaretten).

vertaling van dit artikel: New study: Not one vaping illness linked to legal e-cigarette pods

Tijdens de voortdurende morele paniek over het dampen en de e-sigaretten, vond er een pathologisch onderzoek plaats in het Mayo klinisch centrum in Rochester, Minnesota, USA. Dit is een non-profit academisch medisch centrum. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat er geen relatie is tussen de mysterieuze longziekte (overlijden en zware longproblemen) en legale liquidspods.

Het pathologisch onderzoek werd gedaan door 14 artsen van de Mayo Clinic in het New England Journal of Medicine welke ontdekten dat de inhalatie van “een of meer … giftige stoffen” verantwoordelijk zijn voor de longbeschadigingen die werden waargenomen in de biopten bij 17 patiënten. Eenenzeventig procent van de patiënten meldde het dampen van marihuana of cannabisolie, maar de onderzoekers bleken geen urine- of haartests te hebben gedaan om te zien of de andere 29% ook marihuana of cannabisolie hadden gedampt.

De pathologie van de bestudeerde patiënten geeft aan dat de verwondingen werden veroorzaakt door mysterieuze ‘ medicatie (vooral amiodaron) of schadelijke chemische dampen’. Aangezien legale door FDA gereguleerde pods weinig ingrediënten bevatten, is het onwaarschijnlijk dat legale pods dit effect kunnen hebben, aldus het rapport.

“Schuimende macrofagen en schuimende pneumocyten” bleken bij dit pathologisch onderzoek “universeel” aanwezig te zijn bij de longschade na het dampen van de marihuana of cannabisolie. De studie merkt specifiek op dat illegale drugs “geassocieerd zijn met schuimachtige macrofaagaccumulatie.” In combinatie met de prevalentie van marihuanagebruik bij de patiënten, is de kans dat marihuanagebruik in deze gevallen ernstig gebagatelliseerd wordt en dat patiënten die hoge concentraties THC hebben gedampt serieuze longschade hebben. Het ziet er steeds waarschijnlijker uit de pods die op zwarte markt verkregen zijn, de bron zijn achter de recente uitbraak.

De Mayo Clinic-studie repliceert de trend in het hele land van patiënten met longbeschadiging die overvloedig het gebruik van vape-pods verkregen op de zwarte markt melden. Tot nu toe is er nog geen enkele gerelateerd sterftegeval of ziekte waarvan definitief is aangetoond dat deze het gevolg is van het gebruik van legale, door de FDA goedgekeurde verdampingsproducten.

Dit onderzoek zal de paternalistische politici aan beide zijden van het land zeker niet stoppen om angst te zaaien en meer en meer dampers zullen door een verbod zo op de zwarte markt terecht komen. De wetenschap is geleidelijk het mysterie aan het ophelderen: illegale vapeproducten, geen door de FDA gereguleerde producten, zullen uiteindelijk als bron worden aangewezen.

aldus dit artikel.

bronnen:
Pathology of Vaping-Associated Lung Injury, New Engand Journal of Medicine, Mayo Clinic
New study: Not one vaping illness linked to legal e-cigarette pods, Washington Examiner