Afbeelding van unserekleinemaus via Pixabay

Het was spannend zondag 27 september 2020 toen de Deense krant Jyllands Posten kopte “De EU vertraagt ​​de Deense maatregelen tegen roken. De minister van Volksgezondheid zal het verbod op e-sigaretten met smaak voor onbepaalde tijd uitstellen nadat de Europese Commissie heeft geprotesteerd.” Op Twitter werd dit bericht rondgedeeld met de verwachting dat als Denemarken het smaakverbod terug zou trekken, dit onder het gelijkheidsbeginsel ook zo zou moeten voor bijvoorbeeld Nederland.

De aanvankelijke vreugde van dit bericht stak dampers van diverse EU lidstaten aan en felicitaties werden uitgewisseld. Het artikel 7 paragraaf 12, waarin het volgende staat:

werd gezien als de basis voor het terugtrekken van het smaakjesverbod door de Denen. Een brief van de EU commissie die zou hebben bewerktstelligd leek dit te bevestigen:

Journalist Martin Kaae van de Jyllands Posten ging er vanuit dat het bericht vanuit Brussel betrekking had op het terugtrekken van het Deense smaakjesverbod op e-sigaretten plan door de Deense regering. Echter, in de namiddag van maandag 28 september 2020 kwam er een correctie waar een statement werd uitgegeven dat het verhaal iets anders in elkaar zat.

Correctie
In de originele versie van dit artikel stond dat de Europese Commissie van mening is dat het geplande Deense verbod op e-sigaretten met smaak in strijd is met de Tabaksrichtlijn, en daarom heeft de minister van Volksgezondheid besloten het voor onbepaalde tijd uit te stellen. Dit is niet correct.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vervolgens verklaard dat het van mening is dat e-sigaretten niet onder het standpunt van de Commissie vallen. Het ministerie blijft daarom werken aan het verbieden van e-sigaretten met smaak per 1 april 2021.

Tegelijkertijd is het ministerie van mening dat het advies van de Commissie betrekking heeft op het geplande verbod op waterpijptabak en gearomatiseerde pruimtabak, dat daarom voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld

De Deense regering gaat dus gewoon verder met het implementeren van het smaakjesverbod op 1 april 2021 hoewel er een dispuut is over hoe de EU commissie haar schrijven aan de Deense regering bedoelde. Het gaat dan dus om hoe artikel 7 paragraaf 12 wordt geïnterpreteerd. De diverse belangenverenigingen voor vapen hebben aangegeven verder te gaan met de strijd tegen het verbod op smaakjes in de E-sigaret. Dat laatste is ook hard nodig omdat men dit najaar de TPD3 gaat vormgeven.

bronnen:

Leave a Reply