Afbeelding van Petra D. via Pixabay

Opinie: Staatssecretaris Paul Blokhuis gaat een wetsvoorstel in dienen waarmee hij smaakjes met uitzondering van tabakssmaak voor liquids voor elektronische sigaretten wil gaan verbieden. Onder het mom van jeugdbescherming en het al lang onderuit gehaalde gatewayeffect komt de paternalistische aard van deze overheid opnieuw uit de mouw geschoven.

Wat ons enorm stoort is nog niet eens het streven om jongeren weg te houden van elektronische en tabakssigaretten. Dat kan alleen maar toegejuicht worden. Maar het slaafs navolgen van de junk science rapportages uit de USA en het daar bijbehorende beleid is echt een dieptepunt te noemen.

Na het Amerikaanse verbod op smaakjes meldde Philip Morris een omzet stijging in de verkoop van tabakssigaretten. Dit kwam omdat de overgrote meerderheid van vruchten- en mentholsmaken in liquids gebruikt worden door oudere ex-rokers. Na eerst een uitweg van de tabakssigaret gevonden te hebben middels tabaksliquid zijn deze dampers doorgegaan met non-tabakssmaken. Tabakssmaken hebben bij deze mensen de associatie gekregen van vies en te veel herinnerd te worden aan roken. Nu, Dit gaat dus met de Blokhuis maatregel ook in Nederland gebeuren. Het aantal rokers zal terug gaan stijgen.

Als ook de maatregel van accijns doorgevoerd gaat worden wordt de drempel om te gaan roken helemaal kleiner. Velen dampen niet alleen voor de gezondheid maar juist vanwege budgettaire redenen. Maak liquid net zo duur als sigaretten, dan springt de voorkeur terug naar sigaretten, want.. sneller op te steken, makkelijker aan te komen en snellere verzadiging.

Het Trimbos instituut maakte voor de beleidsbepaling van Paul Blokhuis gebruik van verouderde, achterhaalde Amerikaanse junk science wetenschap. Een hele bekende raketwetenschapper, en super activistische anti-tabak/anti vape professor Stanton Glantz zonder medische achtergrond, is een van de producenten van onderzoeken die keer op keer ontkracht zijn. Toch baseert Trimbos en dus ook de overheid zich op dit soort malafide wetenschappelijk onderzoek.

Ook veel gebruikt in het beleid zijn toch wel artikelen van zogenaamde wetenschappelijke onderzoeksjournalisten, die zelf te lui zijn de wetenschappelijke papers kritisch te reviewen. De meeste onzin wordt namelijk verspreidt door mainstream media en wat krijg je dan?

Feiten en objectief onderzoek zijn niet meer relevant. Beleid wordt gebaseerd op fake nieuws, leugens, onderbuikgevoelens en de opinie van de lobbygroep die het hardste schreeuwt. Het is niet meer belangrijk hoe de feiten erbij liggen. De grootste kwaker trekt de meeste aandacht en duwt zijn mening door de publieke opinie heen. De paternalistische klauw van de overheid grijpt wild en furieus om zich heen en versnippert de waarheid.

Het verbod op smaakjes zou in moeten gaan in juli 2021. Sterkte allemaal.

Teken de petitie met als doel het smaakjesverbod tegen te houden:

https://petities.nl/petitions/stop-het-verbod-op-e-liquids-met-smaakjes